När ska du klippa dig? MM nr 4/2003

När ska du klippa dig? (ledare i MM nr 4/2003)

av Gunnar E Olsson

Jag hade verkligen bestämt mig för att den här gången skulle det bli en lugn och sansad ledare. Inga hätska utfall eller elaka tirader om dålig musik eller obegåvade popstjärnor – annars finns det ju gott om bådadera.

En platta som dök upp på redaktionen fick till exempel en av mina kollegor att tända på alla cylindrar: Ren djävla skit!!! Jag blir så förbannad när folk skriver upp sån skit!

Detta sagt om ett band som hyllats rejält i övrig press de senaste månaderna. Men det ska vi inte skriva om denna gång.

Nej, jag hade tänkt presentera en liten redovisning av våra senaste äventyr på hemsidesfronten. Mot alla odds lyckades vi sjösätta den nya hemsidan på utsatt datum. Efter lite pyssel hit och dit börjar den nu ta form. Vi en tanke om att kunna finasiera hemsidan med en liten avgift för våra radannonser. Nu visade ni med all önskvärd tydlighet att det inte var en bra idé, så där fick vi tänka om. Återstår alltså att hitta en annan väg att få våra kostnader täckta. Tvärtemot vad alla tycks tro finns det en massa kostnader kring ett sånt här projekt. Men det får vi lösa på annat sätt…

Nu är det mesta gratis för alla läsare. Och våra prenumeranter erbjuder vi dessutom möjligheten att läsa hela tidningen på nätet – inklusive nyheterna på aktuelltsidan som uppdateras kontinuerligt. Prenumeranterna kan också hämta hem alla artiklar som lagts upp i pdf-format, det vill säga från 1998 och fram till idag – äldre material läggs upp efterhand. Resten av världen får nöja sig med det material som är äldre än sex månader – någon bonus ska man väl ändå få som prenumerant – utöver det som finns på musiksajten.

Dessutom tänkte jag berätta att MM från och med majnumret kommer att vara 100 sidor tjock! Nästa nummer blir späckat med hemstudioartiklar och vet ni vad? Fram till den 30 april kan ni prenumerera på MM för 299 kronor per år. Vi har till och med ett specialpris: 3 år för 850 kronor. Då har ni garderat er för alla eventuella pris- och momshöjningar och får minst 3 600 sidor! Inte illa, va?

Detta skulle också bli en hyllning till alla våra duktiga och begåvade läsare som nu finns på musiksajten. Vilka låtar ni gör! Och såna produktioner. Vad kan vi väl lära er?

Ett stort tack skulle jag också rikta till Jonas, Markus och Martin – dessa tålmodiga herrar som slitit häcken av sig den senaste tiden för att www.musikermagasinet.com ska kunna bli den interaktiva samlingsplats för musiker vi alla hoppas att den ska bli.

Men så inträffade det som inte fick hända denna månad. Jag råkade slå på radion vid fel tillfälle och vad dyker väl upp där i etersorlet?

Radioreporter till Rober Wells: Vet du vad jag skulle vilja göra, ska jag säga det?

Robert: Ja. Om det är nåt seriöst…

Jag skulle vilja klippa av dig det där långa håret som du har haft i 20 år.

Suck!!! Hur originell är en sån kommentar på en skala? Och hur många gånger har inte Robert hört såna kommentarer?

Jag har själv haft långt hår från och till under de senaste 30 åren. Jag har klippt mig då och då, men det har alltid varit mitt eget beslut. Jag skulle aldrig göra det för att någon idiot föreslagit det. För nog har man fått såna förslag under åren. Allra värst var det nog under sent 60- och tidigt 70-tal. Då kunde man få stryk av mindre begåvade män bara för att de inte uppskattade ens frisyr.

Men, det var då det. Man trodde defintivt att man skulle slippa den typen av intelligensbefriade kommentarer idag och speciellt ifrån så kallade kollegor inom journalistkåren. Nåja, radioreportrar kanske inte räknas till den kategorin.

För vad vore väl Robert Wells utan sitt långa hår, eller Peps Persson, eller E-type? Det är ju en del av deras personlighet. Om man nu vill ha långt hår, rakat huvud eller rastaflätor… visst borde det få vara ens ensak. Jag går inte fram till folk som har stora öron och påpekar att det finns bra plastkirurger. Gör du?

Min önskereplik från Robban:

– Du, jag kan klippa mig precis när jag själv vill, men du kan aldrig bli av med din dumhet. Den får du dras med.

Men Sveriges Radio hade säkert klippt bort den repliken.