Ännu ett blad ska vändas

Ännu ett blad skall vändas (ledare i MM nr 4/2006)

av Gunnar E Olsson

Allra först måste jag tacka för alla uppmuntrande brev vi fått på sistone. Ett stort tack! Det har strömmat in – både via det elektroniska maskineriet i datorn och via det ständigt hungriga brevinkastet på redaktionen.

Det mesta av gensvaret har kommit från tacksamma läsare som välkomnar våra nya lite mer pedagogiskt upplagda artiklar. Det finns tydligen ett stort uppdämnt behov sådant. Många har varit tacksamma för att vi äntligen hörsammat deras önskemål. Det handlar också mycket om att man uppskattar att vi verkligen började från början – utan att förutsätta att det fanns en massa grundkunskaper. För oss är det roligt att ni inte bara uppskattar detta, utan att ni också gör er besväret att faktiskt också upplysa oss om detta. Det känns självfallet alltid stimulerande att få sådana brev. Låt dem strömma in!

Men sedan får vi väl också erkänna att det funnits ett par surkart i äppelkorgen även denna gång. Någon tyckte till exempel att vi kanske inte behövde ”härma” andra musiktidningar – det nämndes både utländska och (in-)hemska exempel på publikationer som försökt göra bra pedagogik i musikformat. Till dessa säger vi bara: Redan 1988 startade vi för första gången en inspelningsskola i MM och sedan har det genom åren dykt upp flera liknande. 1988 var de flesta av dagens musikerinriktade tidningar överhuvudtaget inte ens påtänkta. Så man kan ju fråga sig vem som härmar vem …

Samtidigt måste vi väl också medge att vi tyvärr varit lite dåliga på just detta område de senaste åren. Vi har liksom känt på oss att våra läsare redan kan det mesta av den grundläggande inspelningstekniken – jag menar, mer än 40 procent av våra läsare har ju faktiskt läst MM i 10 år eller mer … Det vi med detta resonemang missade var ju att det faktiskt tillkommit en massa nya, unga läsare, som inte hunnit tillgodogöra sig riktigt all teori om inspelningsteknik och liknande. Men bättre sent än aldrig …

Vi har som vanligt samlat på oss de allra bästa skribenterna för detta ändamål. Förra månaden drog Mattias Hjelm, som redan säljer pallvis med den utmärkta Cubase Handboken, igång sina Cubasetips i vår publikation. Ni hittar självfallet del 2 i detta nummer.

En av våra bästa skribenter, Nils Erikson, står bakom Inspelningsskolan, vars första del ni kunde läsa i förra numret. Tyvärr hade tryckfels-Nisse varit framme och ändrat hand namn i anslutning till artikeln. I månadens avsnitt tar herr Erikson ett fastare grepp på inspelningsprogrammen.

Allas vår Jörgen Cremonese berättar i månadens nummer hur han jobbar när han spelar in trummor. Här bjuds på en hel del matnyttiga tips.

Denna månad välkomnar vi också Fredrik Hägglund, som varit själva Propellerheadsgänget behjälplig med en hel rad artiklar. Fredrik står som författare till merparten av artiklarna i serien Discovering Reason, som finns publicerad på Propellerheads hemsida. Självfallet har han också ett och annat att berätta för även den mest rutinerade Reason-användaren.

Jocke Boberg känner säkert många av våra läsare redan till. Han har ju gjort sig känd som magisk musikmakare i olika radioprogram, som Rally och Salva i P3, och Jocke har lovat berätta hur han jobbar med sina makalösa remixar. I det första avsnittet ger han oss några snabbtips. Men han kommer i fortsättningen också visa sin bredd på musikproduktionsplanet. Vi ser fram emot detta!

I nästa nummer fortsätter vi förstås med allt detta … och kanske lite till. Redan nu kan vi lova en andra del i bygg-det-själv-serien. Det kommer att handla om en mycket intressant liten limiter. Den är faktiskt så liten att den kan byggas in i XLR-kontakten till en mikrofonkabel. Inte illa.

Som ni säkert förstår kommer all denna pedagogiska mångfald att tvinga oss att knuffa undan en del andra artiklar i tidningen. Det kommer i första hand röra sig om artistintervjuer, som kan få stryka på foten. Inte så att de helt försvinner, men det kommer nog att bli lite färre av just den renodlade varianten än tidigare. De mer studio-/produktionsinriktade intervjuerna kommer vi även i fortsättningen att försöka klämma in. Allt detta gör vi som ett svar på de åsikter och önskemål som ni, våra läsare, framfört i den stora läsarundersökningen vi genomförde för en tid sedan. Hoppas att det nya upplägget faller på läppen! Skulle inte galoscherna passa riktigt perfekt får ni väl höra av er igen. Vi är här för er – inte tvärtom!

Sköt om er, och gör rasande grann musik!