Blanda och ge

Blanda och ge (ledare i MM nummer 7/2005)

av Gunnar E Olsson

Poker tycks vara något som finns i var mans teveapparat nuförtiden. Säg den kanal som inte visar ett pokerparti mitt i natten åtminstone en kväll i veckan. Och säg den hemmafru eller den arbetslösa 23-åring som inte smittats av den senaste tidens Texas Hold’em-feber. ”Shuffle up an’ deal” är en uppmaning som alla känner igen vid det här laget.

Men det är inte bara i TV och på statliga kasinon som det blandas friskt i hemlandet. På samma sätt som man förr gjorde blandband på kassett – både för att själv njuta av och för att ge bort till kompisar – kan man nu göra blandskivor på CD-R. Men enbart av sina egna låtar och för eget privat bruk – något annat vore ju olagligt! För övrigt var det ju faktiskt lika olagligt att göra blandband på kassett som det är med den hobbybränning som pågår nu. Det är bara det att skivbolagen blivit än mer paranoida med åren. De kommer snart att förbjuda sig själva om de inte passar sig. Säg inget förresten, det kanske vore den bästa lösningen!

Det är just själva blandningen som känns så oerhört befriande. Oerhört få artister klarar ju faktiskt av att bara göra bra låtar och även om det skulle finnas undantag från den regeln blir det inte roligt att äta glass till både frukost, lunch och kvällsmat. Variation förnöjer, sa någon vis man.

Även i var mans mp3-spelare pågår samma friska blandande. Bland de tusentals låtar som bor i min egen iPod finns mycket som kunde klassas som gamla godingar, men inte mycket av det som spelas på de radiostationer där man lovar att man har ”det bästa från 60-, 70- och 80-talet”. Dessa stationer tävlar ju tyvärr bara om att spela smöriga ballader med Phil Collins – han har ju gjort några stycken – och annan riktigt oförarglig smet.

Och min iPod har ett shuffle-läge. Ibland blir det bra, ibland kommer alla de där låtarna som man egentligen skulle ha raderat på rad efter varann. Och vid andra, nästan lycksaliga, tillfällen känns det som om en gudomlig – eller åtminstone smått klärvoajant – makt styr både låtval och -ordning. I morse fick jag uppleva det senare alternativet.

Vad sägs om en lista som börjar med So You Wanna Be Rock’n’roll Star med Byrds – en bra början, eller hur? Som tvåa kommer Jeff Beck som härmar en koltrast på låten Blackbird. Sedan fortsätter det av bara farten med Happiness Is A Warm Gun med ”the Fab Four”, Drop med Hope Sandoval & The Warm Inventions, Tori Amos underbart stillsamma cover på Enjoy The Silence, You Cause As Much Sorrow med Sinead O’Connor, Jennie Löfgrens Gonna Make You Smile, Three Cool Cats med Ry Cooder & Chavez Ravine, Joni Mitchells You Turn Me On I’m A Radio, Nitin Sawneys Bahaar, Whistle In – ett av de förlorade Smile-spåren med Beach Boys, Out Of Control från nya Tears For Fears-plattan, Georgia On My Mind med Spencer Davies Group och den då mycket unge Stevie Winwood, Peter Gabriel med Sky Blue, What Do You Care med Robert Palmer, Walking Restless med Mattias Hellberg, Queens Killer Queen, Anchor med Jonas Hellborg, All Day Sucker med den gudomlige Stevie Wonder (har ni förresten hört den nya plattan?), Joanna Newsoms Swansea, Everything But The Girl och Mirrorball, Martina Topley Birds I still Feel, Kate Bush med Big Sky och Jeff Buckley med Vancouver… Och det bara fortsätter…

Och naturligtvis placerade sig Monica Zetterlund högt upp på iTunes nedladdningslista direkt efter att nyheten om hennes tragiska bortgång hade kablats ut. Den 17 maj låg hon på andra, femte och sjätte platsen på iTMS tio-i-topp-lista. På topp-hundra-listan hade hon 13 låtar! Det är verkligen synd att hon inte kunde få uppleva detta själv.

Jag hade turen att få träffa Monica på ett jobb för några år sedan. Jag vet inte om det var för min egen skull, eller om det är något annat som driver en att göra dessa saker, men jag kände att jag bara måste berätta för henne att jag verkligen uppskattade hennes musik och att möjligheten att få lyssna på hennes sång hade betytt mycket för mig under åren.

Jag fick bara en chans att göra detta. För min egen skull är jag väldigt glad att jag tog den chansen – oavsett om mina motiv kan ha varit enbart egoistiska.

Gör någon glad. Ge bort en komplimang till semestern – eller varför inte en bland-CD!